Jachtinstinct/ spel bij de kat

Om je kat fysiek én tussen de oren in balans te houden is een dagelijks speelkwartiertje een onmisbaar hulpmiddel. Door regelmatig te spelen houd je je kat fit, op het juiste gewicht en het kan probleemgedrag helpen voorkomen.

Elke kat heeft een natuurlijk behoefte om te rennen, te springen, te klimmen en te jagen. Het natuurlijke jachtgedrag bestaat uit lichaamsbeweging en mentale uitdaging en dit kan je extra stimuleren door met je kat te spelen.

Dit geldt voor zowel kittens, volwassen katten als actieve senioren maar het is vaak wel even uitproberen waarmee en hoe je de kat het beste kan uitdagen tot spel.

Wat maakt het spel uitdagend en wat prikkelt dus het jachtinstinct bij de kat?

    • Najagen:  Een kat wordt getriggerd als hij iets ziet wegschieten wat hij kan najagen. Beweeg het speeltje daarom altijd van je dier af. Het naar een kat toegooien van een muisje of hengelspeeltje wekt vaak irritatie op, waardoor de kat wegloopt en de beduusde eigenaar met het speeltje achterlaat.  Een levende muis rent tenslotte ook niet op de kat af….
    • Muizen of vogeltjes vangen: De ene kat wordt enthousiast bij een speeltje dat over de grond beweegt zoals een muis of een balletje. De ander jaagt juist graag op ‘vogels’ dus op het speeltje wat stuitert/ “vliegt” Test eens uit of je kat een grondjager of een luchtjager is en pas het spel daar op aan. Laat de ‘vogel’ (een hengel met veertjes bijvoorbeeld) op verschillende snelheden bewegen en ook af en toe landen.
    • “Prooi” laten vangen: Laat de kat regelmatig succes hebben door de prooi te laten vangen dus het speeltje even goed vast te grijpen met tanden en 4 klauwen. Dit is goed voor het zelfvertrouwen en werkt belonend. Als je hem niets laat vangen tijdens het spel en er zomaar mee stopt, laat je de kat waarschijnlijk gefrustreerd achter en dat is niet de bedoeling.

Spelregels en advies:

    • Laat een muis aan een touwtje om een hoekje (van een meubel of achter de deur) verdwijnen. Gegarandeerd dat je kat er achteraan gaat!
    • Muizen laten verdwijnen onder kleden en lakens of in de holletjes van de krabpaal is uitdagend.
    • Speelgoed voor de kat hoeft niets te kosten. Een propje papier of aluminiumfolie, eikeldopjes of veertjes, het is allemaal beproefd speelmateriaal en gratis.
    • Maak gebruik van Catnip speeltjes of leg losse muisjes/speeltjes eens een paar dagen in een doosje met catnip. Dit geeft de kat weer een hele nieuwe sensatie.
    • Varieer eens met voerpuzzels (al dan niet zelfgemaakt). Dit is spel wat dan als beloning wat lekkers oplevert en voor de kat is het gelijk een goede mentale training (hersenwerk).
    • Let wel altijd op de veiligheid. Ruim speelgoed met lange touwtjes (zoals hengeltjes) altijd op om te voorkomen dat de kat bij alleen spelen er in verstrikt raakt. Ook kleine voorwerpen waar de kat op kan kauwen en doorslikken moeten weer opgeruimd worden na spel. Gooi speelgoed wat stuk is weg.
    • Wissel af met speeltjes. Nieuwe speeltjes zijn interessant. Als je een stuk of wat speeltjes hebt, speel je met een of twee. De volgende keer weer met wat anders. Door hierin om de paar dagen af te wisselen, lijkt het voor de kat steeds weer nieuw en is het plezier groter.
    • Belangrijk! Speel nooit met je handen! Handen zijn alleen om de kat te verzorgen en te aaien en mogen niet door de kat als speelgoed gezien worden.

Veel plezier met je viervoeter!