Een bezoek aan de dierenarts is voor de meeste katten meer een straf dan een uitje. Het reismandje wordt vaak pas te voorschijn gehaald wanneer het daadwerkelijk nodig is om de kat naar de dierenarts te vervoeren. Zodoende krijgt de kat een negatieve associatie met het reismandje. Hij koppelt namelijk het mandje aan een vervelende gebeurtenis: het bezoek aan de vreemde vrouw of man in witte jas met dwingende handen, vieze geuren en pijnlijke prikken. Alleen al de geur of het zien van de reismand kan hierdoor stress geven. De kat zal er direct voor kiezen om het mandje te ontwijken. De stress van het dierenartsbezoek begint zodoende al thuis omdat het vaak een behoorlijke strijd is, om de kat uiteindelijk in het mandje te krijgen!
Dit kan ook anders! Zie onderstaande tips voor een zo ontspannen mogelijk bezoek aan de dierenarts.
Vervoer en gebruik reismandje:
- Neem je kat altijd mee in een veilige reismand en niet los op de arm/ los in de auto of aan een tuigje. Ook al is je kat van oorsprong heel relaxt, er kan altijd een onveilige situatie ontstaan waarbij het dier beter af is in de reismand.
- Laat je kat wennen aan de reismand. Zet de mand bijvoorbeeld als standaard meubelstuk in de woonkamer en voer er lekkere dingen in. Zo associeert het dier de mand niet alleen met het bezoek aan de dierenarts.
- Probeer indien mogelijk, op tijd te beginnen met de voorbereidingen van het dierenartsbezoek. Dit voorkomt gehaast en dus extra stress op het moment dat je echt weg moet. Vergeet het vaccinatieboekje niet!
- Zorg voor een reismand die groot genoeg is voor je kat. Wist je dat de meeste mandjes verkrijgbaar bij de dierenspeciaalzaak eigenlijk alleen geschikt zijn voor kittens of een hele kleine kat? De kat moet zich er namelijk normaal in kunnen bewegen, staan, omdraaien, rechtop zitten. Bij een gemiddelde huiskat komt je dan al snel op het formaat “kleine hond” qua grootte van de vervoersmand.
- Kies voor een vervoersmand waarbij het bovenste deel er gemakkelijk afgehaald kan worden.
- Leg in de mand een kleed/ deken maar zodanig dat het niet schuift. Je kan er eventueel een anti-slip matje onder leggen of een speciaal “vetbed” aanschaffen. Deze hebben al een antislip-laag.
- Dek de mand tijdens vervoer af met een grote handdoek. Zo raakt de kat niet overprikkeld of extra angstig voor alles wat hij vanuit zijn mandje kan observeren.
- Maak de mand op weg in de auto goed vast met de gordel.
- Eenmaal bij de dierenarts: plaats de mand altijd hoog: bijvoorbeeld op de balie, op schoot tijdens het wachten of uiteraard als de voorzieningen er zijn, op de kattenparkeerplaats.
In de spreekkamer:
- Eenmaal bij de dierenarts op tafel: zorg ervoor dat je kat eigen keuze krijgt om uit het mandje te komen. Haal indien nodig en zo mogelijk, de deksel er rustig af.
- Gebruik zo min mogelijk dwang en beweeg zelf ook rustig.
- Maak weinig lawaai en probeer het dier zo min mogelijk te overprikkelen. Door veel te aaien of heel veel (luid) met het dier te praten kan het dier eerder overstuur raken dan dat hij er mee geholpen is. Al zijn zintuigen staan op scherp en hij wil hoe dan ook controle houden over zijn eigen lijf en de omgeving.
- Wanneer het consult afgerond is, laat je de kat zelf weer in zijn mandje lopen. De meeste katten doen dit graag, het is op dat moment het meest vertrouwde, naar thuis ruikende plekje wat ze kunnen vinden. Belonen met wat lekkers is uiteraard helemaal goed om te doen. Laat de dierenarts of assistente je kat ook iets lekkers aanbieden. Heel geschikt zijn de beloningspasta’s in een tube-> makkelijk mee te nemen en zeer geurig en smakelijk. Op deze manier creëer je een positieve associatie!
Aanvullend advies:
- Bij sommige katten werkt het heel goed, om de reismand in te sprayen met Feliway. (ca. 30 min. voor vertrek) Dit is een feromonengeurstof die het stressgevoel, onrust en angst kan helpen verminderen.
- Stop een handdoek, vertrouwde knuffel of speeltje in de reismand zodat je kat daarbij steun kan vinden of zich er onder kan verstoppen.
- Voer niet kort voor je vertrek naar de dierenarts. Wanneer je kat wat meer trek heeft, kan je hem misschien makkelijker overtuigen om bijvoorbeeld voor een lekker hapje de reismand in te lopen of er bij de dierenarts uit te komen.
Heel veel succes en wees vooral geduldig want als je zelf rustig en beheerst met je dier om gaat, is hij daar het best mee geholpen!